Jdi na obsah Jdi na menu
 


Torze žaludku a sleziny

13. 11. 2014

TORZE ŽALUDKU A SLINIVKY - ne že bych o tom nikdy neslyšela, ale nikdy mě nenapadlo, že nás to potká. V pátek 7.11.2014 přežil Rikoušek jen shodou šťastných náhod a já za ně děkuji všem, kteří na nich mají byť jen sebemenší podíl.

Ale proč to píšu - NEPODCEŇUJTE první příznaky. Jde mnohdy o minuty a to bez legrace. Ricky dostal najíst cca v 16,15 hod, v 16,45 jsem viděla, že mu není úplně dobře, tak jsem ho pustila na dvůr. Po chvíli jsem zjistila, že se chová divně. Měl snahu se někam schovávat, hrabat si díru, vyblít se - ale nešlo to, začínal být nafouknutý. V 17,45 nás viděl vet, kterému to bylo jasné, takže fofrem na kliniku do Opavy a v půl 7 už spal na operačním sále. Zákrok trval přes 2,5 hodiny. Nešlo jen o torzi žaludku, ale i o torzi sleziny, která byla zamotaná jako vývrtka. Operovalo jej celkem 6 rukou. Asi v půl 10 večer jsme jej naložili do auta a jeli domů. Veterinář říkal, že zákrok se podařil, slezinu se také podařilo zachránit, ale že ještě není vyhráno. Že je nyní rozhodujících následujících 24 hodin. Po probdělé noci jsme jeli ráno na kontrolu. Rikoušek to, zdá se, zvládl. Teplota OK. Dostal infuzi se spoustou takových těch potřebných doplňků - proto bolesti, atb,, něco na krev... atd. Po příjezdu domů jsme začali po malých dávkách krmit... 
Píšu to sem hlavně proto, abyste mívali svého psa po nakrmení tak hoďku na očích... Říkal vet, že mnohdy se stává, že pes dostane večer najíst - venku v kotci... a ráno volají majitelé, že pes je špatný. Často pak bývá pozdě  My jsme měli to štěstí, že jsme to stihli a Ricky bude v pořádku. 

 

Přidávám ještě článeček z netu, třeba to některému z pejsků zachrání život:

DILATACE A TORZE ŽALUDKU příspěvek MVDr. Andrey Lerchové

Torze žaludku je velmi akutní, bouřlivé, náhle vzniklé onemocnění, spojené s rozšířením žaludku a tvorbou plynů, které se projevuje silným zvětšením břicha během hodiny, nebo několika hodin, které bezprostředně následují po jídle. Bez rychlého ošetření končí smrtí psa. 
Vznik a příčiny onemocnění:

nejsou doposud přesně prostudovány, ale ze zkušeností z ordinace se jednalo o zvířata která :

1. byla nakrmena větším množstvím krmiva najednou

2. po podání granulí zalitých tučnou polévkou

3. po nakrmení granulemi, po kterém pes zkonzumoval padané zahradní ovoce

4. po zkrmení většího množství kostí

5. po zkrmení většího množství chleba

6. po nadměrném pohybu (skoky) po nakrmení.

věk zvířat přivedených s diagnostikou torze žaludku se pohyboval nejčastěji v rozmezí 4-8 let

Patogeneze :

žaludek je orgán značně roztažitelný. Je-li prázdný, je v břiše volný, nepřilne ke stěně, nedá se vyhmatat, protože je chráněn žeberním obloukem. Ve stavu plnosti se rozšiřuje a roztahuje se směrem doleva a dozadu, přičemž odstrkuje střevní kličky. Žaludek, srovnatelný s pytlem se spojuje s jícnem kardií a s dvanácterníkem prostřednictvím pyloru. Když u něj dochází k torzi, posunuje se podél svého velkého zakřivení, nejčastěji směrem doprava, to jest ve směru hodinových ručiček. Síly, které způsobují rotaci a torzi jsou hmotnost potravin, prudká peristaltika a pohyby psa. Při rotaci se uzavřou oba otvory žaludku, což brání jakémukoli odvodu tekutin a plynu. Utrpení psa se stupňuje rozšiřováním žaludku zadrženým plynem a zaškrcením cév. Bez okamžitého zásahu veterináře se pes velmi rychle dostává do komatu a umírá během několika hodin, někdy dokonce i rychleji následkem prasknutí žaludku.

Příznaky onemocnění:

krátce poté, co se pes najedl nebo napil, je neklidný, rozrušený, snaží se zvracet, slintá a produkuje pěnivý sekret. Poté se objeví rozšíření na levém boku břicha a pak celého břicha v doprovodu silného nadmutí břicha . Pes se odmítá hýbat nebo si lehnout, dokud je bolest ostrá. Někdy se položí do polohy sfingy nebo se uloží podél zdi nebo do rohu zdi. Pohmatem je možné konstatovat rozšíření sleziny dřív, než břicho příliš oteče. Krok za krokem se začínají dostavovat příznaky šoku, tj. zrychlený puls, dýchací potíže, fialová barva sliznic.

Léčba:

při podezření na dilataci a torzi žaludku je nutné neprodleně vyhledat veterinárního lékaře.

Prevence:

Doporučuji :

1. vyhýbat se přeplnění žaludku, tj krmnou dávku rozdělit na dvě části a krmit dospělého psa 2x denně

2. v žádném případě do jedné krmné dávky nemíchat granule s klasickou stravou.

3. pokud krmíte granulemi, podávejte je buď suché, nebo zalité vodou. V žádném případě nezalévejte tučnou polévkou

4. vyhněte se podávání většího množství v žaludku kvasícího krmiva, tj. většího množství čerstvého chleba nebo pečiva, většího množství ovoce apod.

5. zabraňte pokud možno i hltavému pití většího množství vody najednou.

6. po nakrmení dopřejte psovi alespoň 2 hodiny klid.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář